ua-187811294-1
fietsvakantie-waterlinie

Hollands Waterlandschap

Fietsen door het waterrijke West-Nederland

Vorige slide
Volgende slide

Een geliefd recreatiegebied, vol van divers natuurschoon, oude kastelen, donjons, de mooiste fiets- en wandelroutes en grimmige geschiedenissen. 

De Hollandse Waterlinie spreekt tot de verbeelding. Wie wil genieten van de prachtigste natuurgebieden, de spannendste verhalen en ook nog de mooiste stadjes en dorpen wil ontdekken moet een meerdaagse fietstocht langs de Hollandse Waterlinie gaan maken. 

Verdiep je in het rampjaar 1672 en je zult met andere ogen door het waterrijke gebied fietsen. Wanneer je vanaf de gezellige stad Weesp richting Vestingstad Naarden fietst en vervolgens door de prachtige natuur van het Naardermeer dan is het niet moeilijk je terug in de tijd te wanen. Je zult de hele linie langsfietsen en je onderwijl vergapen aan de forten en kastelen. Bij de Utrechtse plaats Bunnik dwaal je door het waterliniemuseum Fort bij Vechten waar het hele verhaal van de verdedigingstactiek nog eens uitgebreid uit de doeken wordt gedaan. Ook heel spannend om te doen met kinderen.

De mooie wandelroute is een aanrader. Stap hiervoor even van je fiets.

De wandelroute in Bunnik is als een reis door de geschiedenis te beschouwen. Het pad voert langs de grens van de Romeinse limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarom kom je tijdens de route talloze historische elementen tegen, zoals forten, bunkers, een castellum en een oude wachttoren. Je hebt de keuze uit twee routes: de ene voert door pas aangelegd bos, terwijl de andere je langs eeuwenoude landgoederen leidt.

Het startpunt van deze erfgoedwandeling is Fort bij Vechten. Op dit uitgestrekte fortterrein wachtten soldaten vroeger op de vijand om Utrecht te beschermen. Vanaf hier geniet je van een panoramisch uitzicht waarbij je de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen goed kunt zien liggen. Langs de fortengracht wandel je naar de houten toren, een replica van een oude Romeinse wachttoren. Vervolgens kom je langs Castellum Fectio, ooit het grootste Romeinse fort van Nederland, om daarna een deel van het Slagmaatpad te volgen. Dit pad leidt je door het agrarische natuurlandschap. Via Nieuw Wulven keer je terug naar Fort bij Vechten.

Amelisweerd en Rhijnauwen

Als je nog energie over hebt voor een extra ronde, is het zeker de moeite waard om naar de landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen te lopen. Hier heerst een geheel andere sfeer dan op het eerste deel van de route. Alles ademt historie uit: een imposant landhuis, oude beuken en eiken, rietgedekte boerderijen, grazende koeien en natuurlijk Fort bij Rijnauwen, het grootste vestingwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en van Nederland. Tot slot volg je het Bunkerpad, een relatief nieuw pad dat je door een weiland voert vol met betonnen bunkers, inmiddels dichtgemetseld.

Vervolgens fiets je door het rivierenlandschap van de Lek naar Wijk bij Duurstede, Culemborg en Gorinchem. Niet na je bij al deze stadjes te hebben verbaasd hoe sfeervol, levendig en vol verhalen ze zijn. Voordat je Gorinchem aandoet heb je ook nog slot Loevestein ontdekt. Midden in het oer-Hollandse rivierenlandschap, waar Maas en Waal samenkomen. Hier liggen zoveel verhalen op je te wachten. Het meest spannende verhaal is waarschijnlijk wel de onwaarschijnlijke ontsnapping van Hugo de Groot in een boekenkist.

Waag je je ook nog aan de heksenwaag in Oudewater? Je zult weten of je ooit als heks werd aangemerkt .. of niet.

Verder gaat je tocht via de water- en natuurrijke Vinkeveense Plassen terug naar Weesp. Deze ontzettend afwisselende fietstocht is een aanrader voor jong- en oud. doeken

Deel dit artikel

Wellicht vindt u deze reizen ook leuk...

Recente Berichten

X